Vakmanschap, maart 2012

Tentoonstelling in showroom van Boerhof Projectinrichters. Foto- en tekstportretten van de mannen van de buitendienst: tapijtleggers, meubelmonteurs, magazijnmedewerkers. Thema: vakmanschap. In samenwerking met Gonnie Kleine.
Opdracht: Boerhof, projectinrichters, Heeten.

“Alied van der Meer en Gonnie Kleine geven op een bijzondere manier stem en gezicht aan mensen. Medewerkers op de werkvloer, collega’s in de buitendienst, bewoners van een zorginstelling, patiënten in een ziekenhuis. Door de wijze waarop zij mensen treffen in woord en beeld brengen zij verbinding tot stand. Verbinding tussen de mensen onderling en verbinding met de buitenwereld. Zo ontstaat betekenis.”
Directeur Christel Leerkes

Tekstfragment van tentoonstelling

De mensen drommen naar binnen. Iedereen ziet het, iedereen ruikt het, iedereen is verrukt, en roept: ‘Wat is het mooi geworden!’ Maar enkelen hebben weet van de mannen die er nog maar kort geleden op hun knieën kropen, zich in bochten moesten wringen, zelfs op de kop hingen om ook het laatste moeilijke hoekje netjes te bekleden. De mannen die tot op de laatste halve millimeter de metaalstrips stonden te meten en te snijden, de lasnaden tussen de linoleum erin smolten, de lamellen ophingen en alles gladstreken. De mannen die tenslotte het licht uitdeden en de deur achter zich dicht trokken op de avond voor de dag dat … de mensen binnendrommen, de nieuwe lucht opsnuiven en roepen: ‘Wat is het mooi geworden!’

Hier zijn ze:
de stoffeerders,
meubelmonteurs,
zonweringspecialisten,
tegelleggers,
egaliseerders en magazijnmedewerkers van Boerhof, vakmensen van de bovenste plank. De mannen die het maken. Eindelijk achter hun eigen gordijnen vandaan, op hun eigen podium, in hun eigen licht!

Alied van der Meer

Scroll naar boven