Derde bloem van links, juni 2005

Serie interviews met bekende regisseurs en theatermakers over de cliché’s en de onvermoede mogelijkheden van het kindertheater in Nederland.
Opdracht: Theaterwerk NL, Amsterdam

Nieuwsgierig

Uit interview met Frank Groothof, acteur

Ik maak theater voor kinderen. Ik vind kinderen namelijk de leukste mensen. Hun onbevangenheid, hun eerlijkheid. Dingen die ik in mijn eigen ‘volwassen’ leven altijd weer dreig kwijt te raken door alles wat ik daar uitspook. Het spelen voor kinderen herinnert me aan mijn eigen kind-zijn. Het houdt mijn denken helder en eenvoudig. Volwassenen hebben zoveel mitsen en maren, zoveel invalshoeken. Dan is het lastig keuzes maken. Kinderen zijn vaak heel helder over wezenlijke zaken. En nieuwsgierig. Ook al wordt er soms gesuggereerd dat kinderen tegenwoordig verwend of kieskeurig zijn. Hun helderheid en nieuwsgierigheid komt voort uit een soort (onbewust) idealisme waarvan ik denk: wauw! Wat mooi! Wij raken dat kwijt door al die materiële dingen waarmee we ons omringen en de concessies die je moet doen om dat allemaal bij elkaar te schrapen.

Bloemen in de vaas

Uit interview met Eva Bal, regisseur Kopergietery, Gent

Er is geen specifieke formule voor theater met kinderen. Het begint niet uitsluitend met een theatraal of pedagogisch doel. Het begint met iemand die iets wil met kinderen. Die in hen geïnteresseerd is. Ik bijvoorbeeld. Optrekkend, pratend met een kind toont het kind me dingen die voor mij van waarde zijn, die me iets doen. Daarin zijn we verbonden. Natuurlijk zijn we geen gelijke partners. Zij zien mij als coach. Dat ben ik ook. Kinderen zijn ‘mijn materiaal’. Zij zijn de bloemen. En ík schik ze in de vaas.

Wilde dromen

Uit interview met Rita Horst, televisie-regisseur

Je moet bij de casting een indruk van een kind krijgen, maar óók van de ouders. Die cast je er bijna bíj. Zíj zijn het namelijk die het kind met beide benen op de grond moeten houden, ook als de serie afgelopen is. Dan moeten die kinderen gewoon door met hun leven, en daar zijn ouders hard bij nodig. Het kan zo misgaan met een kind door alle wilde dromen en verwachtingen eromheen. Je ziet het vaak heel snel of het oké is of niet. Al aan de manier waarop ouders met hun kind binnenkomen.

Scroll naar boven