Twintig jaar na dato, september 2001

Tekstportretten van vredesactivisten in Friesland, twintig jaar na de bloeitijd van de vredesbeweging.
Opdracht: IKV Friesland
Uitgeverij: Frysk en Fry
ISBN 90-73554-66-7

 

Uit interview met Sytze Faber, oud politicus

‘Er is een ding waar ik altijd aan denk als het over de tijd van de vredesbeweging gaat. Ik had in Den Haag een afspraak met Mient-Jan Faber. Het was vreselijk weer. Faber -op de fiets- kwam als een verzopen kat binnen. Totaal doorweekt. Dat ontroerde me. Het stond los van alles, de politieke molen stond even stil. Ik zag een menselijk gezicht.’

Uit interview met Tineke Mak, vredesactiviste

Mijn jaren zijn de jaren ’60 tot ’80. Onder invloed van de studentenbeweging  kwam er leven in de brouwerij. Heerlijk. Ik had Nederland heel lang ervaren als een land waar iedereen eindeloos in de weer was met ‘stof afnemen’. Nu gebeurde er eindelijk iets. Het sloot aan bij mijn eigen gepieker over regels en wetten. Een heleboel regels vond ik vreemd en onrechtvaardig. Ik dacht steeds: ‘Hoe zit dat?’ Nu kon ik er met anderen over praten en er misschien wel wat aan doen!

Uit interview met Herman Oort, rechter en procureur

Vannacht om een uur of twee, heb ik bedacht wat ik eigenlijk tegen het IKV heb. Toen heb ik Onze Lieve Heer gevraagd me korte antwoorden in de mond te leggen voor dit interview, daarna heb ik twee borden cornflakes gegeten, het bijvoegsel van de NRC gelezen en kunstrijden gekeken. Prachtig vind ik dat. Hoe ze zich voortbewegen. En natuurlijk kijk ik ook naar de onderbroeken.

Scroll naar boven