Neusgierig, september-oktober 2013

Kunstproject in aanloop naar de nieuwe bibliotheek van Deventer

Met de grote gele neusgierige bus rijden we door Deventer. De bus, de neus en wij, de chauffeurs, staan symbool voor de universele menselijke nieuwsgierigheid. We verzamelen vragen van Deventenaren van alle leeftijden: Wat wilt u weten? Waar bent u nieuwsgierig naar en vooral: waarom?

Uitwerking in de vorm van: columns, fotoreportage, film, presentatie. Een grote mobiel in de huidige bibliotheek met honderden neusafdrukken en citaten van de geïnterviewden geeft symbolisch vorm aan het grote ‘willen weten’ wat de mens voortdrijft…richting een Nieuwe Bibliotheek in het Deventer stadhart!

Project van Alied van der Meer en Gonnie Kleine in opdracht van Bibliotheek Deventer

Enkele vragen:

“Hoe werkt de motor van een auto? Het is voor mij de meest kernachtige vertaling van moderne techniek en daarom vind ik dat ik dat moet weten. Ik neem me altijd voor om een boekje daarover mee te nemen op vakantie. Het is er nog steeds niet van gekomen. Maar voor ik dood ga…zeker weten! En nog iets: hoe werkt het vrouwenbrein?”

Pieter, 59 jaar

“Ik wil alles weten van Immanuel Kant. Dat komt zo. Ik las een geinig artikeltje op internet over twee mannen in de rij voor de kassa ergens in Rusland. Ze  kregen ruzie over Immanuel Kant. Het liep zo hoog op dat eentje zijn pistool trok en op de ander schoot! Dan denk ik: wat is er dan zo boeiend aan die Kant dat daar zo’n ruzie van kan komen! Ik vind het ook heel romantisch! En Russisch!”

Arlette, 41 jaar

Scroll naar boven