Kunstkwartier, juni-december 2019

Elke maand opnieuw: een filmisch tekstmoment, een adempauze in de bibliotheek van Deventer. In samenwerking met beeldend kunstenaar Marianne de Bakker.

Voor wie even tijd heeft of een moment van rust zoekt tussen de boeken midden in de stad is er nu een prettige plek in de bibliotheek waar bezoekers een eigen kunstkwartier kunnen beleven: een fijne combinatie van poëtisch bewegend beeld en rustig meewandelende tekst. Het geheel stroomt mee met de diverse maandthema’s  van de bibliotheek.

Wat doet het beeld? Welk licht schijnt erop? Welk verhaal kust het wakker, welke herinnering roept het op?

Vaak is dit een individueel proces wat zich in de kijker afspeelt en waar we nauwelijks over praten. En dat is goed. Dat is de kracht van het beeld.

Maar misschien is het voor de verandering ook wel eens leuk om er wél woorden aan te geven en te kijken wat er dan gebeurt. Wie weet kom je daarmee op een nieuw pad, een plek waar je anders niet gekomen was. En dat is óók goed.

Precies dat is wat we laten zien in Kunstkwartier: een proces van enkele weken en wat dat oplevert aan woorden en beelden. Te consumeren voor wie wil. In een verlicht vierkant. Een kwartier. Of twee.

Fragment uit de tekst: Avond, stuurman en rivier

(….)

Stil staan nu.
Jezelf horen ademen. Zien kijken.
De nevel over je wangen voelen wandelen, in je wenkbrauwen laten kruipen.

Dit is het moment dat de sloeproeiers tevoorschijn komen uit het donker
ruggen gekromd, eendrachtig voort spatelend onder het roepen van hun stuurman.

Vreemd hoe kloppend het is
dit wij en het water
en hoe ze met wederzijdse instemming
tegen elkaar in stromen
de harmonie van de een
die niet voor de ander onderdoet
vloeiend en op de maat

(…)

Scroll naar boven