Broekzakboek, mei 2000

Onderdeel van Broekzakproject, een groot multimediaproject in Deventer van Gonnie Kleine en Alied van der Meer. Centrale vraag van het project was: Wat heeft u in uw broekzak? Ook een theatervoorstelling, videopresentatie en diverse tentoonstellingen waren onderdelen van het project.
Gefinancierd door Stichting Vrienden Kunsteducatie, Deventer

 

Na de zondeval: de broekzak

Fragment

Vroeger, wel heel lang geleden, was alles volmaakt. De mens was bloot en onomwonden. Hij had een boomgaard vol appels en peren. Er was geen verlangen, geen vergeten, geen schaamte, geen dood. Alles was eeuwig en alles was goed. Ineens wilde de mens vallen. Teleurstellen. Hoogte en diepte voelen. Waarom dat nou was blijft een wonderlijke kwestie. In ieder geval, hij wilde weg, weg uit het volmaakte. Uit een flinke hoge boom met een appel in zijn mond.
Liggend in het gras ontdekte de mens de schaamte. En het verlangen. Beide hielpen om hem omhoog te laten krabbelen. Er moest iets gebeuren, dat was duidelijk. De mens stond op, trok zich een vel aan en ging op jacht. Zakken en buidels moesten er komen om de buit in te stoppen. Hertjes, konijnen, bessen. Af en toe een mooi steentje, een geurend takje. (…)

 

‘Dit heb ik altijd in mijn portemonnee. Och, dat was een gelukkige dag zeg, 26 juni 1963, een dag nadat Robie was geboren. Ik had drie rozen van Tineke gekregen, die stonden in een paars vaasje. Het was mooi weer, een warme wind. Michiel had een lichtblauw met wit gestreept pakje aan. Iemand heeft nog een roos op mijn schouder gelegd, ik weet niet meer wie. Toen was alles nog even veelbelovend.’

 

Ik kijk
in de koneging ze broekzak
en zie:
briefjes van claus
wat beter moet
en er staat in:
maak je niet zo op beja.

Scroll naar boven