Blik op zondag en maandag, juni 2004

Bundel vol columns, interviews en fotomateriaal over de geschiedenis van de blikfabriek Thomassen en Drijver in Deventer, na 1945. Opgetekend uit de monden van oude en nieuwe Nederlanders.
In samenwerking met Gonnie Kleine. Opdracht: Stichting Industrieel Erfgoed, in kader van Deventer Blikproject.

 

Weg van huis

Uit alle windstreken, op zoek naar werk, inkomen een toekomst, avontuur. Waar gingen al die mannen neerstrijken? Wortelschieten?

 

Vincenzo Messina

Uit interview met Vincenzo Messina, werknemer bij T&D ’66-‘91

In ‘66 ben ik bij T&D gekomen. Eerst had ik gewoon dom werk. Blik inleggen. Later ging ik naar de lakkerij. Dat was interessanter. Ook financieel. Het was heel precies werk. Om de paar minuten moest je weer controleren of alles nog goed ingesteld was. Een minuut draaien in de verkeerde stand betekende zo dat er honderden foute blikken waren. Die kon je weggooien.
De sfeer in onze ploeg was heel goed. Het waren ongeveer twintig mannen. Nederlanders, maar ook wel Italianen, Spanjaarden en Turken. Tijdens de schaft gingen we klaverjassen en wie verloor moest de koffie betalen. Ik zorgde wel dat ik niet met de besten speelde.

 

Je kon niet even omkijken

Fragment

Het was zo anders
Ik kwam uit een klein dorp
De dieren, de zon, het water uit de bergen
Dat was mijn leven
Nu stond ik op een vliegveld
Ik was net een bruid
Nooit weggeweest van huis
Nooit iets meegemaakt
Ineens: het volle leven
Alles was nieuw, alles was anders.

Scroll naar boven