kermis-voorkant

Publicatie met geschiedenis en uniek fotomateriaal van Deventer zomerkermis (1900-heden).
Hennie van Oers van de Stichting Kermiscultuur schetst de geschiedenis, Alied van der Meer interviewt bekende Deventer kermisfamilies en tekent uitspraken op van fervente kermisgangers. Over de voorpret en het sparen, waarzeggers en weerwolven, zoete noga en vette paling!
Een uitgave en initiatief van Corps 9 Publishers, Deventer.

kermis-meisje-bij-woonwagen

“In de tijd van de kermis lééfde ik op de Brink. Ná de strepen in de weken voorafgaand aan de kermis kwamen de eerste wagens. Op zondag stonden de eerste woonwagens al weer op hun vaste stek bij de Penninckshoek. Ik zag aan de kleur van de wagens wie er al was en anders hoorde ik het wel van mijn moeder, want in ons café kwam iedereen langs. Het was een invasie! En maandag begon het bouwen. Daar was ik ook niet weg te slaan, dat was machtig interessant.  Slapen? Ik was niet naar bed te krijgen! Mijn moeder probeerde het niet eens meer.”

(Fragment interview Tonny Leerink)

kermis-afrika-show

“Mijn ouders hebben ook nog een tijd de ‘Afrika-Show’ gedaan in de zogenaamde ‘Zwarte Tent’. Daar stond een helemaal zwart geschminkt iemand in. Met een ijzeren ketting om de nek achter een soort luikje.
‘De gevaarlijkste man aller tijden’. En: ‘Hij eet rauwe rijst en ruwe tabak!’ Bij de voorstelling ging hij met  blote voeten op een gloeiende, in de kolen verhitte ijzeren staaf staan. Mijn vader toonde de onderkant van zijn voeten: geen blaar te zien! En daarna deed hij dat gloeiende geval onder de oksels van ‘de zwarte man’ en streek het langs zijn tong! Het was heel bijzonder. Ja, later kon het niet meer natuurlijk. Toen was het discriminatie.”

(Fragment Doortje Bakker-Westenberg)

kermis-opbouw

“Toen ik tien, twaalf was hielp ik voor een extra zakcentje ook mee bij het opbouwen van de botsautootjes. Platen leggen, autootjes sjouwen. ‘Ja, we gaan even de stad in, hoor,’ zeiden we dan tegen mijn moeder.”

(Fragment: Herinneringen van Ben)

kermis-snel!

“Het harde! Alles wat hard en snel gaat: heerlijk! Kicken! Als ik ga staan kijken durf ik niet meer. Dus niet kijken, maar dóen! Met een vriendin ga ik overal in. Onze vriendjes? Die durven niet. Die blijven beneden met onze tasjes staan wachten.”

Annemiek, 29 jaar